Skip to content
Menu
Blog Misja Ajurweda
  • Home
  • WPISY
  • Czym jest Ajurweda
  • Dlaczego Ajurweda pomaga
  • Nakręć się na Ajurwedę
Blog Misja Ajurweda
mniszek lekarski

Mniszek lekarski – zastosowanie i przepisy

Opublikowano 20 maja 20213 stycznia 2023

Dziś trochę nieajurwedyjsko, bardziej swojsko, lokalnie. Bo ziołolecznictwo istniało i istnieje na obszarze całego globu, wszak wszędzie są zioła posiadające właściwości lecznicze. Jednym z takich ziół jest mniszek lekarski zwany także dmuchawcem lub mleczem, choć mlecz to zupełnie inna roślina.

Maj to czas mniszkowych żniw. Różne pożyteczne rzeczy możemy robić ze złotych kwiatów, choć wyjątkowe właściwości posiada cała roślina.

Właściwości lecznicze mniszka

Mniszek lekarski to istna złocista apteka, wśród najważniejszych właściwości prozdrowotnych tej rośliny należy wymienić:

  1. Działanie przeciwcukrzycowe. W mniszku występuje inulina – wyjątkowy wielocukier występujący między innymi w mniszku i cykorii, który wspomaga gospodarkę węglowodanową i spowalnia wchłanianie cukru.
  2. Wspomaganie trawienia. Preparaty z mniszka powodują zwiększenie wydzielania soków żołądkowych a także żółci, zapobiegając jednocześnie jej zastojom. Dlatego mniszek sprawdza się w chorobach wątroby, stanach niedoboru soków żołądkowych, zapobiega także kamicy żółciowej.
  3. Działanie moczopędne. Właściwości moczopędne mniszka wykorzystywane są przy leczeniu obrzęków, zaburzeń pracy nerek, oczyszczaniu organizmu z toksyn. Wspomagająco preparaty mniszkowe można stosować w leczeniu dny moczanowej.
  4. Wzmacnianie odporności.
  5. Leczenie chorób skóry. Mleczko mniszka pomaga pozbyć się kurzajek, brzydkich wyprysków i brodawek, choć jego działanie jest słabsze od mleczka glistnika jaskółczego ziela.
  6. Wsparcie dla jajników i regulacja cyklu.
  7. Pomoc przy odchudzaniu.

Syrop czy winko?

Do wytwarzania preparatów leczniczych zielarze wykorzystują wszystkie części rośliny, nawet korzeń, ale w domowej aptece wystarczy nam syrop z kwiatów. Ma on działanie przeciwkaszlowe, wzmacniające, a także oczyszcza organizm, redukując nawet nieznacznie złogi zalegające w żyłach i tętnicach. Syrop z mniszka zawiera minerały (żelazo, potas, magnez) i witaminy (nawet niewielkie ilości witaminy D). Znajdziemy w nim także wspomnianą już inulinę oraz asparginę (działanie przeciwmiażdżycowe), triterpeny – cudownie działające na skórę; przeciwzapalne i przeciwutleniające flawonidy oraz garbniki, które działają przeciwbakteryjnie. Syrop z mniszka jest więc lekarstwem wielofunkcyjnym, działającym dla dobra wątroby i woreczka żółciowego, dróg oddechowych, skóry, układu moczowego, jajników, układu odpornościowego. Stosowany zewnętrznie przyspiesza gojenie się ran. Syrop taki ma jednak jedną wadę – zawiera całe mnóstwo cukru, nie może więc być polecany cukrzykom. Zamiast syropu można jednak przygotować “winko” mniszkowe, z niewielką ilością cukru, z substytutem cukru (ksylitol, erytrytol) lub zupełnie bez cukru.

Przepis na syrop

Zanim przystąpimy do produkcji syropu, musimy zdobyć kwiaty. Zbieramy je tuż przed lub tuż po południu, w słoneczny dzień. Kwiaty powinny być otwarte i rozgrzane słońcem. Po powrocie z kwiatobrania, pozostawiamy kwiaty na godzinę, pozwalając owadom na ich opuszczenie. Następnie zalewamy kwiaty wodą i odstawiamy w chłodne, zacienione miejsce na 12-24 godziny. Potem zagotowujemy i gotujemy około kwadransa. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na kolejne 12-24 godziny, potem odcedzamy kwiaty. Zagotowujemy wodę z kwiatów dodając cukier i cytryny. Gotujemy do chwili uzyskania pożądanej konsystencji – syropu lub płynnego miodu. Studzimy, przelewamy do słoiczków i voila! A oto proporcje (mniej więcej):

1 część kwiatów na 1 część wody i 1 część cukru (np. litr kwiatów, litr wody i kilo cukru). Cytryna nie jest dodatkiem niezbędnym, ale poprawia smak. Dodajemy według woli: jedną, dwie lub więcej, obrane ze skórki i pokrojone w plastry.

Przepis na winko

Postępujemy podobnie, jak przy przygotowaniu syropu, ale nie dodajemy cukru. Przelewamy “wodę mniszkową” do słoiczków, gdy jeszcze jest gorąca i mocno zakręcamy. Można poddać dodatkowo pasteryzacji, ale nie jest to konieczne. Żeby poprawić smak możemy dodać nieco cukru lub innej substancji słodzącej. Oprócz “winka” z mniszka można zrobić także wino, ale przepisu na nie nie znam. Myślę, że postępuje się w tym przypadku podobnie jak przy produkcji wina z owoców – potrzebny będzie cukier i drożdże.

Nalewka z mniszka

Kwiaty mniszka (25-35 sztuk bez zielonych szypułek) wkładamy do słoja i zalewamy wódką. odstawiamy w ciemne miejsce na co najmniej tydzień, ale nie dłużej niż 10 dni. Przecedzamy i przelewamy do butelek. Można dosłodzić miodem, najlepiej mniszkowym.

Miód mniszkowy

Tym razem musimy skorzystać z pracy pszczół. Bardzo sprytne to owady i wiedzą, co dobre, dlatego nektar zbierany z kwiatów mniszka wykorzystują do sobie tylko znanych celów. Dlatego miód z mniszka jest prawdziwym rarytasem, jest też z reguły dużo droższy niż inne miody, ale naprawdę wart każdej ceny. Oprócz wszystkich wymienionych właściwości mniszka łagodzi bóle reumatyczne, leczy anemię no i posiada wszystkie magiczne właściwości miodu. Jednak, podobnie jak syrop, zawiera całą górę cukrów, więc nie każdy może go jeść. Wtedy sięgamy po “winko” mniszkowe bez cukrowe.

Produkty z mniszka – przeciwwskazania

Herbatek, naparów, nalewek, winek i syropów z mniszka muszą unikać ludzie cierpiący na nadkwasotę i chorobę wrzodową żołądka lub dwunastnicy. Mogą natomiast korzystać (w rozsądnym zakresie) z niewielkich ilości miodu mniszkowego.

mniszek lekarski

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kategorie

  • Ajurweda bez znieczulenia
  • Choroby, zabiegi, terapie
  • O Ajurwedzie (i nie tylko)
  • zanim wyjedziesz – informacje praktyczne

Ostatnie wpisy

  • Zdrowie oczu: sposoby Ajurwedy
  • Zdrowie oczu: Tharpanam
  • Sześć stadiów rozwoju choroby
  • Osiem gałęzi Ajurwedy
  • Medycyna tybetańska – żywioły, wibracje i zioła

Najnowsze komentarze

  • 12 sygnałów organizmu – Blog Misja Ajurweda - Khichri – indyjski super food
  • Ajurweda a witarianizm – Blog Misja Ajurweda - Khichri – indyjski super food
  • Udavarthana - masaż dla zdrowia i urody – Blog Misja Ajurweda - Abhyanga- tłusto i skutecznie
  • Abhyanga- tłusto i skutecznie – Blog Misja Ajurweda - Ajurweda w akcji, czyli parę słów o zabiegach

Kontakt

Misja Ajurweda
www.misjaajurweda.pl
info@misjaajurweda.pl
tel: +48 690868677

Poznaj Indie i Ajurwedę

Jeśli chcesz zadbać o siebie, odzyskać pełnię zdrowia i dobrego samopoczucia, zrzucić zbędne kilogramy, albo oczyścić organizm z nagromadzonych toksyn, skorzystaj z terapii ajurwedyjskich.
A jeśli chcesz lepiej poznać Indie, ich kulturę, religie, tradycje, czytaj naszego bloga o Indiach Szerokopojętych www.blog.poznaj-indie.com

Kim jesteśmy

Misja Ajurweda działa w ramach biura podróży Poznaj Indie, które organizuje wyjazdy do Indii Szeropokojętych.
Wpis do rejestru organizatorów turystyki i posiadanie zabezpieczenia finansowego można sprawdzić na stronie Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego  (numer ewidencyjny 7591)

©2023 Blog Misja Ajurweda | Powered by SuperbThemes & WordPress
Ta strona używa cookies. Jeśli Ci to nie pasuje, możesz je wyłączyć. Cookie settingsAKCEPTUJĘ
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT